Yerba mate
to napój podobny do herbaty, bardzo popularny w Argentynie,
Urugwaju, Paragwaju i południowej Brazylii. Jest warzony
z suszonych liści i łodyg całorocznego drzewa mate.
Tradycyjnie Yerba mate pije się przy pomocy bombiji
(rurka, która z jednej strony ma siteczko i filtruje
napój z liści) z naczynka zrobionego z wydrążonej tykwy.
Yerba mate jest wywarem stymulującym, który likwiduje
zmęczenie, oraz pobudza zdolności psychiczne i fizyczne
organizmu. Zwiększa wydajność pracy umysłowej, rozluźnia
mięśnie i uspakaja. Ma także dobroczynny wpływ na przemianę
materii. Mate stosowana jest w medycynie naturalnej
jako środek stymylujący, przeczyszczający, moczopędny,
napotny i przeciwgorączkowy. Zawiera liczne witaminy
i minerały: karoten, witaminę A, B, C, E, B1, B2, ryboflawinę,
kas ikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń,
żelazo, sód, potas, krzem, fosporany, siarkę, kwas chlorowodorowy,
chlorofil, cholinę oraz inozytol.
Działanie stymulujące mate trwa dłużej niż działanie
kawy i nie ma skutków ubocznych.
Yerba mate znane było już dawno temu, kiedy to gauchos,
argentyńscy poganiacze bydła, przemierzali step. Zamiast
snu i pożywienia mieli jedynie yerbę, która wyostrzała
ich zmysły i czyniła odpornymi na zmęczenie, głód i
choroby. Wzorem gauchos, członkowie Yerba Mater, powoli
siorbiąc eliksir, nie ulegają marom sennym. Ich szeroko
otwarte, płonące oczy często witają świt, kiedy po całej
nocy, przesiąknięci dźwiękami, zalewają, po raz ostatni,
świętą tykwę wypełnioną magicznym zielem.
|