newsy
muza
historia
skład
instrumentarium
foty
kontakt
raider
yerba mate
księga gości
linki

Yerba mate to napój podobny do herbaty, bardzo popularny w Argentynie, Urugwaju, Paragwaju i południowej Brazylii. Jest warzony z suszonych liści i łodyg całorocznego drzewa mate. Tradycyjnie Yerba mate pije się przy pomocy bombiji (rurka, która z jednej strony ma siteczko i filtruje napój z liści) z naczynka zrobionego z wydrążonej tykwy.
Yerba mate jest wywarem stymulującym, który likwiduje zmęczenie, oraz pobudza zdolności psychiczne i fizyczne organizmu. Zwiększa wydajność pracy umysłowej, rozluźnia mięśnie i uspakaja. Ma także dobroczynny wpływ na przemianę materii. Mate stosowana jest w medycynie naturalnej jako środek stymylujący, przeczyszczający, moczopędny, napotny i przeciwgorączkowy. Zawiera liczne witaminy i minerały: karoten, witaminę A, B, C, E, B1, B2, ryboflawinę, kas ikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, krzem, fosporany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozytol.
Działanie stymulujące mate trwa dłużej niż działanie kawy i nie ma skutków ubocznych.

Yerba mate znane było już dawno temu, kiedy to gauchos, argentyńscy poganiacze bydła, przemierzali step. Zamiast snu i pożywienia mieli jedynie yerbę, która wyostrzała ich zmysły i czyniła odpornymi na zmęczenie, głód i choroby. Wzorem gauchos, członkowie Yerba Mater, powoli siorbiąc eliksir, nie ulegają marom sennym. Ich szeroko otwarte, płonące oczy często witają świt, kiedy po całej nocy, przesiąknięci dźwiękami, zalewają, po raz ostatni, świętą tykwę wypełnioną magicznym zielem.